Dragă cititorule, după cum ți-am promis în review-ul precedent despre amplificatorul de putere Eversolo AMP-F10, revin astăzi cu un articol dedicat DAC-streamer-ului Eversolo DMP-A10, un aparat mult așteptat de comunitatea audiofilă, un aparat high-end care oferă calitate fără de cusur.
Am fost foarte entuziasmat când am aflat că Eversolo urmează să lanseze un astfel de DAC-streamer, cu feature-uri superbe ca portul SFP, izolare galvanică pe multe dintre porturi, un ecran mare și îmbunătățit, un design superior față de modelele precedente și un buton de volum pur și simplu superb. De fapt, dragă cititorule, o să îți destăinui că acest buton de volum este atât de interesant, încât a fost cumva fix cireașa de pe tort de care aveam nevoie pentru a mă decide să achiziționez un exemplar de DMP-A10. Da, Eversolo DMP-A10 a rămas cu mine, petrecând aceste săptămâni cu el efectiv m-a determinat să îmi dau seama că nu îl pot lăsa să plece, ecranul său mare, coperta albumului care se învârte pe butonul de volum, sunetul său desăvârșit care efectiv a ridicat valoarea sistemului meu cu mult, au fost niște factori care m-au determinat să renunț la imbatabilul meu Mind 2 și să îl înlocuiesc cu acest streamer modern.
Așa că stai pe aproape, îți voi povesti în cele ce urmează cu lux de amănunte cum am ajuns să cumpăr cel mai frumos streamer din lume. De asemenea, așa cum promiteam, la final îți voi răspunde și la întrebările pe care le ridicam rândul trecut: „Pot face chinezii scule high-end? Sunt copiate sau nu? Cât de bune sunt? Este doar hype în jurul DMP-A10 și AMP-F10 sau chiar este ceva de capul lor?”.
UNBOXING ȘI PRIMELE IMPRESII
Așadar, l-am primit pe DMP-A10 fără să port vreo așteptare foarte ridicată. Da, este just că acesta venea cu niște noutăți care mă intrigaseră, însă cunoșteam deja foarte bine produsele lor consacrate, DMP-A6 și DMP-A8, care, chiar dacă foarte bune în gama lor de preț, nu pășeau până la capăt în categoria sunetului high-end, DMP-A6 fiind un entry-level extraordinar de bun pentru prețul său, iar DMP-A8 fiind un pas superb înainte, însă niciunul dintre acestea două nu reușea să depășească streamer-ul meu Moon Mind 2, un streamer super-consacrat care costă de două ori mai mult decât DMP-A8 și de 4 ori decât DMP-A6. De aceea nu aveam așteptări mari, îți spun sincer că nu credeam că DMP-A10 o să îl depășească pe Mind 2. Însă, fără nicio urmă de dubiu, îți mărturisesc că l-a depășit, tehnologia de ultim răcnet spunându-și cuvântul.
Așadar, despachetându-l pe DMP-A10, am observat că acesta vine ambalat într-o cutie dublă, învelit într-o husă textilă, livrat împreună cu o telecomandă premium, un cablu trigger jack și un cablu de alimentare stock. L-am așezat atent pe DMP-10 pe platforma din dreapta unde poziționez de obicei chestiunile digitale. L-am folosit la început atât ca DAC cât și ca streamer, conectat la amplificatorul integrat Moon 340i X.

Bineînțeles că DMP-A10 m-a acompaniat cu un setup inițial extrem de facil, conectându-se imediat la rețea, urmând un scurt update de software, acceptând imediat conturile mele de streaming, Qobuz și Tidal. Aplicația Eversolo Controller a evoluat incredibil de mult de la primele sale versiuni, acum simțindu-se și mai închegată.
Imediat ce l-am scos din cutie, am fost impresionat de design-ul său superb, similar cu al AMP-F10, sculptat la CNC dintr-o bucată masivă de aluminiu, cu aceste radiatoare laterale superbe, care îmbină funcționalitatea cu design-ul modern. Nivelul de detaliu este la superlativ, când faci zoom și te uiți de aproape la DMP-A10 rămâi uluit de nivelul calității și al finisajelor:

Dat fiind că am testat foarte multe aparate până acum, am observat cât de mult se așază sunetul unui aparat în funcție de picioarele pe care stă, prin mână trecându-mi aparate foarte scumpe care nu și-au arătat adevăratul potențial până nu le-am așezat pe niște picioare cu efect fie de cuplare, fie de decuplare, după caz una din aceste soluții ajutând foarte mult ca aparatul să sune cel mai bine. În cazul DMP-A10 am fost surprins că acesta sună cel mai bine cu picioarele din dotare, niște pucuri generoase din material ușor, realizate cel mai probabil dintr-un compozit de plastic, însă fără doar și poate sunt de calitate, după cum spuneam, AMP-A10 sunând cel mai bine în compania lor, sunetul dezechilibrându-se daca îl dotezi cu alte picioare.
DMP-A10 este însoțit de o telecomandă premium, de data aceasta metalică, o diferență clară de calitate față de telecomenzile lor precedente. Aceasta dispune de o baterie internă care se poate încărca prin intermediul unui port USB-C. Bateria ține foarte mult. În cele 5 săptămâni petrecute până acum cu DMP-A10 nefiind necesar a fi încărcată.

DETALII TEHNICE
În primul rând ar fi bine să înțelegem ce este mai exact Eversolo DMP-A10, este un streamer? Este un DAC? Ei bine, este mult mai mult decât atât. DMP-A10 oferă funcțiile principale de DAC, streamer și preamplificator. La toate acestea am putea adăuga și funcțiile secundare de NAS, procesor audio și, de ce nu, player și server de muzică stocată local sau în rețea.
Ar trebui să spun, de asemenea, că DMP-A10 este un adevărat flagship al companiei chineze Eversolo, înglobând multe particularități tehnologice de ultim răcnet în ceea ce privește streamerele high-end. Un astfel de feature este interfața USB care poate fi utilizată atunci când conectăm DAC-uri externe. Aceasta este izolată galvanic, fiind susținută de un circuit avansat de izolare electrică, numit iCoupler. De asemenea, o chestiune foarte importantă este clock-ul OCXO, dotat cu două oscilatoare cu cristale audio, prevăzut cu o tehnologie de control a temperaturii dezvoltată de Eversolo – aceasta asigură funcționarea perfectă a ceasurilor, fără oscilații cauzate de fluctuațiile de temperatură.

De asemenea, o chestiune la care voi reveni puțin mai târziu este portul SFP de fibră optică, ce îți permite să conectezi streamer-ul la rețea direct prin fibra optică, eliminând necesitatea unui switch RJ45 sau cablu ethernet, eliminând cu totul conexiunea electrică dintre rețea și streamer. Bineînțeles însă că Eversolo DMP-A10 dispune și de port ethernet clasic, de altfel izolat galvanic și acesta. Cablajul intern al DMP-A10 este realizat cu fire de cupru placate cu argint monocristal. O noutate absolută este funcția de room-correction, o chestiune extraordinară și mult așteptată.

Room-correction-ul se poate realiza cu microfonul telefonului sau cu orice microfon USB, însă Eversolo pun la dispoziție un microfon propriu numit Eversolo EM-01. EM-01 este un microfon omnidirecțional de înaltă sensibilitate, compatibil și cu alte aparate în afară de DMP-A10, funcționând și cu REW și DIRAC.

Mergând mai departe cu particularitățile tehnice ale DMP-A10, îți voi vorbi despre DAC-ul său, construit în jurul unui chip ESS de ultima generație, ES9039PRO, susținut de tehnologia HyperStream IV ce asigură reducerea distorsiunilor și zgomotului. O funcție interesantă a etajului digital este că Eversolo DMP-A10 poate funcționa și ca un DDC, un convertor digital-to-digital, semnalele digitale de la intrările USB, coaxială, optică și HDMI-ARC, pot fi prelucrate și transmise mai departe ca semnale SPDIF după diferite ajustări EQ. Această procesare este permisă și în tandem cu intrările analogice, adică putem capta un semnal analogic și îi putem aduce modificări EQ, apoi să îl transmitem mai departe la ieșire în format analogic sau digital. Fabulos!
DMP-A10 dispune de un circuit preamplificator analogic complet echilibrat susținut de tehnologia R2R, asigurând zgomot și distorsiune ultra-scăzute, oferind un raport semnal-zgomot și un interval dinamic îmbunătățite. DMP-A10 este alimentat de o sursă liniară duală, aceasta separă circuitele analogice de circuitele digitale. Procesarea din interiorul DMP-A10 este realizată cu a treia generație de procesor XMOS316, acesta oferind o procesare mai rapidă și o lățime de bandă USB, susținând transmiterea fără pierderi a datelor audio. Porturile USB acceptă până la DSD512 Native și PCM768kHz@32bit. Porturile optice și coaxiale acceptă DOP64, PCM192kHz@24Bit.
DMP-A10 are două sloturi SSD M.2 NVMe care acceptă SSD-uri de până la 4TB, este dotat de asemenea și cu două porturi USB 3.0 pentru hard-disk-uri externe, poți însă să accesezi fișierele tale și prin protocoale de rețea, de pe computer sau de pe un NAS, cât și din diverse soluții de stocare în cloud sau alte aplicații gen Roon sau Plex, ori prin protocolul UPnP.
Ecranul este simțitor îmbunătățit față de DMP-A6 și DMP-A8, fiind mai mare, însă și mai calitativ, unghiurile de vizualizare fiind fără cusur. Este interesant, de asemenea, că lui DMP-A10 îi poți adăuga și o unitate CD de orice brand, important este să aibă interfață USB. Sunt sigur că foarte curând cei de la Eversolo vor lansa și o unitate CD special creată pentru DMP-A10.

Pe spate descoperim nenumărate posibilități de conectare: trigger in/out de 12v pe jack, portul de fibră optică SFP (modulul SFP nu este inclus), port gigabit ethernet, două porturi storage USB, porturi digitale de ieșire: USB, optic și coaxial, porturi de intrare digitale: HDMI ARC, două coaxiale, două optice și un USB, de asemenea, DMP-A10 oferă și intrări de semnal analogic, două seturi de RCA și un set de XLR balansat, ieșirea realizându-se tot pe XLR balansat sau pe RCA. Tot la ieșire putem observa și porturile RCA pentru subwoofer. Avem și conectivitate pentru antenele Wi-Fi și Bluetooth pe spatele aparatului, cipul Qualcomm QCC5125 oferă conectivitate Bluetooth 5.
Continuând cu particularitățile DMP-A10, o să îți relatez că acesta dispune de un modul PEQ (Parametric Equalizer) cu 10 benzi, permițând ajustări precise la frecvențe specifice, câștig și factori Q, ceea ce îmbunătățește semnificativ calitatea sunetului. În diferite medii de ascultare, reflexiile și absorbțiile sunetului pot varia, determinând anumite frecvențe să fie prea puternice sau slabe. Prin utilizarea reglajului fin PEQ, DMP-A10 asigură că sunetul rămâne natural și plăcut. În plus, acceptă importurile de filtru FIR, ajustările de volum și compresia dinamică.
Posibilitățile de particularizare a sunetului sunt uimitoare, avem la dispoziție o miriadă de setări și de opțiuni. Spre exemplu, DMP-A10 conține și un preamplificator superb, însă acesta poate fi complet oprit dacă îl utilizam pe DMP-A10 cu un preamplificator extern ori doar ca transport digital. Putem, de asemenea, schimba și polaritatea porturilor XLR, toate acestea fiind niște opțiuni care nu se întâlnesc în alte cazuri.
APLICAȚIA – LA FEL DE „WOW”
Nu pot să nu observ că software-ul care rulează pe toate aparatele Eversolo este unul din cele mai bune de pe piață, probabil că după Roon, aplicația Eversolo Controller este de departe cea mai grozavă dintre aplicațiile de streaming. Eversolo Controller se integrează facil cu orice serviciu de streaming ca Tidal, Qobuz, Amazon Music, Tuneln, IDAGIO, Radio Paradise, SoundCloud, Calm Radio, KKbox sau Highresaudio. De asemenea, pe lângă posibilitățile de streaming din aplicația sa, DMP-A10 este compatibil și cu protocoale externe de muzică ca Roon Ready, Tidal Connect, Squeeze Connect și DLNA. Însă, dacă ai un Eversolo, atunci este cel mai nimerit este să îl folosești cu aplicația sa:

Trebuie să menționez și capacitățile de Local Files ale DMP-A10 care îl transforma practic pe acesta într-un server de muzică. Acesta indexează și accesează fișiere stocate local: pe SSD intern M.2, pe hard-disk extern USB, NAS de rețea, ori chiar și direct din stocare în cloud, având integrare cu Microsoft OneDrive. Indexarea fișierelor locale se face elegant și felul în care sunt prezentate nu diferă cu nimic de Tidal sau Qobuz.
O chestiune de asemenea interesantă este funcția „Cast”, care practic îți permite ca din aplicație să „vezi” ecranul streamer-ului și să îl operezi ca și cum ai fi în fața lui. Un fel de TeamViewer în universul Eversolo. Găsesc funcția aceasta unică și grozavă, nemaiîntâlnită la alte streamere.

CUM SUNĂ?
Acum că am trecut în amănunt prin toate particularitățile lui Eversolo DMP-A10, putem în sfârșit să discutăm și despre poate cel mai important aspect: sunetul său. Ei bine, cum îți spuneam, l-am testat mai întâi pe A10 împreună cu DAC-ul său și, analizând foarte bine sunetul, aș putea să îți spun că DAC-ul din Eversolo DMP-A10 este calitativ, îl depășește clar pe cel din DMP-A8, folosind ultima variantă de chip ESS – ES9039PRO. Implementarea acestui DAC este făcută corect, dat fiind că sunetul este unul foarte precis, foarte matematic, cu un timbru perfect. Basul DAC-ului din Eversolo DMP-A10 este de asemenea superb, un bas foarte autoritar și rotund.
Ca să aduc aici o comparație, aș putea spune că DAC-ul din interiorul DMP-A10 este de nivelul lui Moon 280D, de care mi-a adus aminte, observând corectitudinea timbrală a amândurora. Unde mi-ar plăcea să simt mai mult rafinament ar fi în zona scenei. Cred că pentru cei care nu sunt interesați atât de mult de rafinamentul scenei, DAC-ul din Eversolo DMP-A10 va fi mai mult decât suficient, făcând din acest aparat un pachet perfect.
După o perioadă, am preferat să îl folosesc pe DMP-A10 doar ca streamer, conectându-l la un DAC extern, încercându-l cu mai multe opțiuni. Trecându-l prin DAC-uri medium level – Topping DX9 și Chord Qutest, am realizat că alături de acestea nu ar beneficia de o îmbunătățire notabilă a sunetului. Ca să simți o diferență, DAC-ul extern ar trebui să fie unul high-end, aduc aminte aici de Rockna Wavelight DAC și de Chord Electronics Dave.
Ca streamer, DMP-A10 suna superb, ridicând notabil ștacheta față de Mind 2-ul meu. Cred că ai șanse mari de a optimiza sunetul unui streamer ca DMP-A10 apelând posibilitățile sale de conectivitate rețea, aici fiind cheia și elementul care urcă sunetul la un nivel superior. Sunetul unui streamer vine din rețea, iar rețeaua lui DMP-A10 este susținută de ultimele tehnologii în materie. În acest fel am observat că izolarea galvanică a portului ethernet a DMP-A10 contează enorm de mult, aducând liniște în sunet, claritate în voce și o mai bună poziționare a elementelor în scenă. Însă, momentul în care am deschis cutia Pandorei și am accesat întregul potențial al DMP-A10, și cu bune și cu rele, a fost când l-am conectat la rețea prin fibră optică prin intermediul portului SFP. Despre această experiență îți voi povesti câteva paragrafe mai târziu. Este cu adevărat memorabilă.
De asemenea, așa cum menționam și în articolul precedent, DMP-A10 s-a simțit în largul său alături de AMP-F10, un amplificator lansat de Eversolo împreună cu DMP-A10, cele două fiind menite a fi un cuplu, un duo de zile mari. AMP-F10 este un amplificator de clasă AB cu arhitectură dual-mono ce oferă 320W pe canal în 4ohm sau 200W per canal în 8ohm. Raportul semnal-zgomot este de 113dB, oferind și modul bridge, în acest mod amplificatorul putând fi folosit ca monobloc, două bucăți fiind necesare, câte unul pentru fiecare canal, în acest caz valorile de mai devreme devin 650W la 8ohm și 950W la 4ohm. Acestea sunt, cu adevărat, niște cifre uluitoare – AMP-F10 fiind o pereche ideală pentru DMP-A10.

Cele două sună împreună foarte smooth, sună magic, analogic, cu adevărat muzical, un sunet laid-back, foarte frumos echilibrat între cei doi din cuplu. AMP-F10 este smooth și laid-back, iar DMP-A10 este rezolut și dinamic, cei doi completându-se perfect. Dacă ești în căutarea unui sunet smooth și analogic, atunci ai în vedere această echipă formată din AMP-F10 și DMP-A10.
CE MUZICĂ AM ASCULTAT PE EVERSOLO DMP-A10?
Discul care mi-a fost foarte aproape alături de DMP-A10 a fost „Ten Summoner’s Tales”, un album lansat în 1993, fiind o operă de maturitate a lui Sting, artistul având deja vârsta de 41 de ani când a lucrat la aceste piese. Albumul a fost produs chiar de către Sting și de către producătorul legendar Hugh Padgham, discul fiind o fuziune de pop, jazz, rock, country, însă și cu multe frânturi din alte stiluri. Ten Summoner’s Tales se desprinde cu totul de peisajul muzical al 1993, însă și de istoria muzicii lui Sting și The Police, fiind un album conceptual, cu început, cu sfârșit, cu scop și cu mult bun gust. Albumul s-a diferențiat dând dovadă de o maturitate compozițională desăvârșită și niște interpretări de excepție ale unor muzicieni cu un pedigriu fabulos.
Sound-ul, însă, este ceea ce desprinde acest album de scena muzicii de la începutul anilor 90, senzația pe care ți-o dă fiind uluitor de interesantă și cu multă emfază de „stil Sting” de a cânta și de a prezenta muzica. Când pui pe ascultare acest disc, vei observa instant o dimensiune plăcută a unui sunet de calitate, o bucurie audiofilă de neprețuit. Nu degeaba Ten Summoner’s Tales a fost nominalizat în 1994 la 6 premii Grammy, câștigând 4 dintre acestea, inclusiv „Best Engineered Album”.

Dacă la început albumul pornește mai timid, simțim apoi cum sunetul se deschide și, pe măsură ce piesele curg, sufletul muzicii din acest album se deschide și el, din ce în ce mai mult, până aproape de paroxism – de parcă Sting ne pregătește pe toată durata albumului pentru acea piesă care ne va lovi adânc, până în cele mai ascunse fibre ale ființei noastre, iar acea piesă care are această putere este, în accepțiunea mea, „Shape Of My Heart”.
CEL MAI FRUMOS BUTON DE VOLUM DIN LUME
Nu aș putea să mă apropii de finalul acestui articol fără a îți spune câteva cuvinte despre elementul care m-a determinat să mă îndrăgostesc lulea de DMP-A10 – este vorba de acest buton de volum unic, nemaiîntâlnit până acum, o expresie de design unică.

Bineînțeles că am mai văzut aparate cu display în butonul de volum, însă niciunul dintre acestea parcă nu au fost la fel de frumos integrate ca butonul de volum al DMP-A10, acesta nu numai că îți permite să dai mai tare sau mai încet, ci afișează și album-art-ul piesei care este pe play. Nu numai că o afișează, aceasta se și învârte în timp ce muzica cântă.
De multe ori, ascultând muzică, mă regăsesc vrăjit urmărind cum se „învârte” butonul de volum în timp ce ascult. Este ceva cu adevărat unic ce nu am mai întâlnit în alte cazuri. Este de menționat că din punct de vedere vizual este cel mai complex buton de volum din cate am întâlnit până acum, are până și o zonă dedicată în setările DMP-A10 de unde pot fi setate teme pentru acest buton de volum. Da, ai auzit foarte bine – butonul de volum are mai multe teme și setări. Fascinant!

UN PONT AUDIOFIL – FIBRĂ OPTICĂ DIRECT ÎN STREAMER
Ajungând la pontul audiofil din acest articol, o să îți povestesc astăzi despre importanța fibrei optice în audio. Eversolo DMP-A10 a deschis noi posibilități de conectare la rețea, având izolare galvanică pe portul de ethernet, însă, game-changer-ul a fost portul SFP ce permite conectarea streamer-ului la rețea prin fibră optică, evitând, astfel, orice conexiune electrică între echipamentele de rețea din casă și streamer.
Portul de ethernet al Eversolo DMP-A10 este foarte bun, izolarea galvanică făcându-și simțită prezența imediat, însă, momentul în care l-am conectat pe DMP-A10 prin portul de fibră, sunetul a fost elevat instantaneu la un nivel superior, aș putea spune că din Hi-Fi a ajuns să sune High-End.
A urmat o perioadă extinsă de teste, cu tot felul de aparate, media-convertoare, switch-uri audiofile și non-audiofile, surse liniare, surse curate ș.a.m.d. Într-o perioadă destul de lungă de teste am concluzionat că portul SFP de fibră este o chestiune extraordinar de importantă și că orice combinații am făcut, tot acest port a sunat cel mai bine, superior față de ethernet. Astfel, sfatul audiofil se conturează foarte ușor – încearcă să achiziționezi un streamer cu port SFP, este un game-changer cu adevărat.
SFATURI
CONCLUZIE
Ajuns la capătul acestui review amănunțit, rămân uimit de ce poate acest DMP-A10 și de câte funcții sunt îngrămădite într-o singură carcasă. Cred că aceasta este principala sa monedă de jucat, are atât de multe de oferit încât nu îl poți trece cu vederea. Până la urmă așa am făcut și eu, Eversolo DMP-A10 a rămas cu mine, atât de impresionat am fost de calitățile sale. Are în dotare un preamplificator de calitate care îl face o soluție superbă pentru viitor dacă voi dori vreodată să înlocuiesc Moon 340i X cu un amplificator de putere, are de asemenea un DAC intern cu timbru corect care mă va ajuta să am la dispoziție o a doua opinie. Nu în ultimul rând, are posibilitatea de a procesa sunetul, de a îi adăuga micro-detaliile necesare prin intermediul unui EQ de foarte bună calitate ce poate fi utilizat nu doar pe porturile analogice ci și pe cele digitale, ceea ce este mare lucru. Cireașa de pe tort este aplicația lui DMP-A10, cam cea mai bună de pe piață, iar acest lucru face ca serile de audiție alături de DMP-A10, de tabletă și de ecranele sale să fie o adevărată plăcere.
Dragă cititorule, ultimul paragraf îl rezerv pentru răspunsurile la întrebările pe care le ridicam în review-ul precedent, pe care le repetasem la începutul acestui articol. Voi răspunde pe rând.
„Pot face chinezii scule high-end?” – cu siguranță, DMP-A10 și AMP-F10 sunt o dovadă în acest sens.
„Sunt copiate sau nu?” – atât timp cât designul DMP-A10 și AMP-F10 este unul unic, nemaivăzut, cu niște particularități extra-speciale, cum este butonul de volum, îți voi răspunde foarte răspicat – „nu, nu sunt copiate”.
„Cât de bune sunt? Este doar hype în jurul DMP-A10 și AMP-F10 sau chiar este ceva de capul lor?” – ei bine, dacă este să judecam după faptul că au cea mai bună aplicație și că înglobează ultimele tehnologii în materie de porturi de rețea și izolări galvanice, voi răspunde la fel de răspicat: „este și hype în jurul seriei 10 de la Eversolo, însă este un hype generat de faptul că sunt uluitor de bune”.
Silviu TUDOR
An article written in my sweet spot,
and this is what I’ve heard.